Tasmanroutes

Ontdek en beleef Groningen met de Tasmanroutes een verzameling van aanloop- en doorgaande vaarroutes weergegeven op de Tasmanvaarkaart.

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water
previous arrow
next arrow
Slider

Appingedam

Appingedam, een stad met geschiedenis
Het oude Groningerland had vele kleine waterstromen. De maren. Via vergravingen en kanalisering ontstonden waterwegen die beter bevaarbaar waren zoals de Delf, de Ab, de Heekt en de Groeve. Appingedam dankt zijn naam aan de rivier de Ab waarin een dam was gelegd, op een kruispunt van handel, visserij en scheepvaart. We gaan dan terug tot de jaren 1100 – 1200. Deze activiteiten resulteerden in een Bloeiperiode met het daarbij behorende bestuur over Fivelingo (een fries gewest) wat nog steeds goed te herkennen is aan de eeuwenoude gebouwen in het Centrum. Met zijn hangende keukens boven het water (heel vroeger toiletten).


Foto Jan Koster

De Nicolaikerk staat in het centrum van Appingedam en het oudste deel van het gebouw is uit eind 13e eeuw. Daarvoor heeft er vermoedelijk ook al een kerk gestaan.
Er tegenaan gebouwd staat het Raadhuis uit 1630 in een laat-renaissance stijl. De kerk heeft in de loop der eeuwen vele vormen gekend. Van zaalkerk naar een kruiskerk eind 13e eeuw, in de 15e eeuw tot de huidige hallenkerk omgebouwd, en in de 16e eeuw aangevuld met aan de noordzijde de Jozefkapel en aan zuidzijde de Mariakapel.


Foto Jan Koster

De Reductie van Groningen in 1594 (overgang naar het Protestantisme) heeft het uiterlijk van de katholieke periode in de kerk doen verdwijnen en daarvoor in de plaats kwamen een rijk besneden preekstoel, dooptuin en herenbanken. Tijdens de restauratie in de jaren vijftig van de vorige eeuw werden, na het verwijderen van de kalklagen in de gewelven, schitterende fresco’s aangetroffen. De kerk heeft een prachtig Hinsz-orgel, welke onlangs is gerestaureerd. In de twee kapellen staan een tweetal koororgels van recentere datum.


Foto Jan Koster

In de naast de kerk gelegen toren uit 1835 bevindt zich naast drie luidklokken ook een beiaard met 51 klokken. Deze bevond zich ook al in de eerdere toren die door bouwvalligheid moest worden afgebroken. De eerste klokken zijn van de hand van de klokkengieter Francois Simon uit 1620.

Jachthaven met Nicolaikerk midden onderaan (Foto Google Earth)

Zicht op jachthaven vanaf de achterkant Nicolaï Kerk


Foto Jan Koster

De jachthaven aan het Damsterdiep ligt centraal tussen een modern winkelcentrum en de oude binnenstad.
Vanaf de Nicolaï kerk is een wandeling door het Historische centrum zeer aan te bevelen.


Foto Jan Koster

De V.V.V is gevestigd in het Museum Stad Appingedam (tegenover het Raadhuis ) met een rijke zilververzameling. Aan de zuidkant van Appingedam ligt het particuliere museum Møhlmann voor realistische en figuratieve kunst (www.museummohlmann.nl). Ook zeer aanbevelingswaardig is de ‘Kloostermop’ fietsroute. Die begint in Appingedam bij fietsknooppunt 77 en eindigt daar ook. De route voert langs de vele oude kerkjes in de buurt van Appingedam. Zie bij fietsroutes.