Tasmanroutes

Ontdek en beleef Groningen met de Tasmanroutes een verzameling van aanloop- en doorgaande vaarroutes weergegeven op de Tasmanvaarkaart.

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water
previous arrow
next arrow
Slider

Digitaal varen

1 Digitaal varen
2 Digitale offline reiskaarten
3 Tracks importeren

1 Digitaal varen
Varen met een digitale waterkaart moet bij voorkeur offline geschieden omdat u nog niet altijd overal met uw tablet of smartphone een goede internetverbinding kunt realiseren. De meeste apps voor digitale waterkaarten kunt offline gebruiken. De apps kunt u installeren op smartphone of tablet uit de Google Playstore (Android) of uit de Apple store (iOS).

Sie können die Apps vom Google Playstore (Android) oder vom Apple Store (iOS) auf einem Smartphone oder Tablet installieren.

App Waterkaarten
Er zijn verschillende apps waarmee u uw route kunt varen. Deze voormalige app van de ANWB wordt sedert 2018 zelfstandig door de ontwikkelaar van de app voortgezet. Deze digitale waterkaart was altijd de één-op-één uitvoering van de fysieke ANWB-waterkaarten. Nu de ANWB een geheel nieuwe indeling van de waterkaarten hanteert, is dat niet meer het geval. De Mobile company, ontwikkelaar van de app heeft daarom nu ook voor een geheel nieuwe opzet gekozen. Gerasterde kaarten worden niet meer gebruikt. Deze nieuwe app is gebaseerd op OpenStreetMap waarbij nu ook kan worden ingezoomd op details van de vaarweg.

De app wordt uitgebreid met nieuwe opties zoals:
– een routeplanner
– waterkaarten voor ook Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk
– importeren van KMZ-tracks van de Tasman vaarroutes
– mogelijkheid in te zoomen op details

De app is nu nog een béta-versie en wordt uitgebreid getest. Nog niet kan worden gemeld dat de nieuwe app al voor het vaarseizoen 2020 beschikbaar is.

Eine handliche digitale Wasserkarte mit vielen nautischen Detailinformationen zu Brücken, Schleusen und Anlegestellen.

App KartenWerft NavGo
Bij aanschaf van de waterkaarten van de Duitse binnenwateren krijgt u ook een digitale versie van de kaart. Met de NavGo van KartenWerft op uw tablet of smartphone kunt u alle vaarwegen in Duitsland bevaren. De app moet u bij voorkeur installeren als u de Tasman Euregioroute vaart.

Die App KartenWerft NavGo bietet digitale Navigation für See- und Binnenreviere für Sportboote. Sie beinhaltet eine Übersichtskarte der schiffbaren Gewässer in Deutschland und den Anrainerstaaten. Zur Navigation im Revier werden die digitalen See- oder BinnenKarten benötigt. Sie beinhalten neben detaillierten Karten umfassende RevierInformationen zu Liegemöglichkeiten, Schleusen, Bootstankstellen oder auch temporären Sperrungen.

App OsmAnd nautical charts
De app Nautical Charts – OsmAnd is een uitbreiding van de app Maps & Navigatie OsmAnd (zie hierna). Het is de uitvoering ‘zeekaart’ van OsmAnd die wat betreft de vaarwegen binnen Nederland volstrekt onvoldoende en worst vaak onjuiste informatie verstrekt bij bruggen en sluizen. Indien u niet meer dan 7 kaarten (maps) download, kunt u de app gratis gebruiken (lees meer bij OsmAnd).

Die Seekarte funktioniert nur auf den Karten, die Sie in OsmAnd heruntergeladen haben. Überraschend ist, dass die Position der Bojen sehr genau und aktuell ist.

App De Vaar Melder
De Vaarmelder van Rijkswaterstaat is een gratis app ontwikkeld door Rijkswaterstaat en bedoeld om de vaarwegen in ons land veiliger te maken voor gebruikers. Naast vaarwegbeheerders, politie en inspectiediensten kunnen nu ook andere vaarweggebruikers, zoals recreanten en beroepsvaart, onveilige situaties melden. Treft u ondieptes aan, onveilig vaargedrag en zwemmers in de vaargeul of boeien die van hun plaats zijn geraakt. Door het melden hiervan kan de vaarwegbeheerder hier op lange termijn zijn beheer beter uitvoeren. De app lijkt ook zo op het oog ook geschikt als digitale waterkaart voor uw vaartochten. Dit moet echter worden afgeraden omdat een internetverbinding noodzakelijk is en de app hier in principe niet voor is ontworpen.

Tracks
Bij de beschrijvingen van de Tasman aanlooproutes en vaarroutes kunt u ook de routes als tracks (in de bestandsformaten gpx en kml) downloaden en installeren in veel bestaande kaart-apps. Zo kunt u de Tasman tracks importeren in o.a. OsmAnd, OsmAnd Nautical en de app Maps.me. Maar u kunt de tracks weergeven in Google maps, maar ook in de gratis apps Maverick en Locus maps en op het niet-gratis Garmintoestel. Zie hierna bij ‘Tracks importeren’.

Sie können die Tasman-Tracks in den Apps ‘OsmAnd’, ‘OsmAnd Nautical’ und ‘Maps.me’ importieren.

2 Digitale offline reiskaarten
U kunt echter ook met een niet-nautische digitale kaart op uw smartphone of tablet varen als de ANWB waterkaart bij de stuurstand ligt. Geschikt apps zijn OsmAnd en Maps.me. In beide apps kunt u ook de Tasman tracks importeren.

OsmAnd offline reiskaarten en navigatie
Deze navigatie-app is geschikt voor Android en is beschikbaar in Google Play. Voor deze app heb je een dataverbinding (Wifi of mobiel internet) nodig. Er wordt geen kaart op de smartphone geïnstalleerd, maar via de dataverbinding kun je bestemmingen over de hele wereld zoeken en invoeren. De route en de bijbehorende kaarten worden dan via de dataverbinding op het scherm getoond. Actuele verkeersinformatie is inbegrepen, hiervoor is wel altijd een dataverbinding nodig. Verder kun je de app ook via spraak bedienen, zodat je tijdens het rijden in principe je handen aan het stuur kan houden.

Er wordt een kleine jaarlijkse vergoeding gevraagd als u meer dan 7 kaarten wilt downloaden.Na betaling kunt u gebruik maken van alle opties en van een onbeperkt aantal downloads. Om deze toepassing te kunnen gebruiken moet eerst wel de app OsmAnd worden geïnstalleerd. De nautisch kaart werkt daarbij alleen op de kaarten die u in OsmAnd hebt gedownload. Verrassend is wel dat de betonning op groot water wel weer zeer nauwkeurig en actueel is. Dat geldt zowel voor de boeien op Waddenzee, Dollard, Lauwersmeer, het Markermeer, de randmeren en IJsselmeer.

Maps.me offline kaarten
De gratis app Maps.me heeft veel pluspunten, zoals de fraaie, zeer gedetailleerde kaarten en het tonen van huisnummers. Toch raden wij deze app niet aan voor navigatie over de weg. Daarvoor maakt Maps.me te veel fouten. Ook zijn de aanwijzingen niet duidelijk genoeg, (her-)berekenen van routes duurt lang. Aan de actuele informatie heeft u vrijwel niets en de maximumsnelheid op wegen wordt niet getoond. Voor navigatie op het water is het wel weer een mooie app die bovendien ook nog eens weinig data verbruikt

3 Tracks importeren
Op youtube zijn verschillende video’s te vinden waarin instructie wordt gegeven hoe u een track in een Garmintoestel kunt installeren, in OsmAnd of in Maps.me. De eenvoudigste methode om een track in de app te importeren is de track als bijlage bij een mail vanaf PC of laptop naar uzelf te sturen. Na ontvangst klikt u op de bijlage (GPX of KML) en de track wordt automatisch in de app geïmporteerd. Maar meestal kunt u eerst kiezen in welke app u de track wilt laden. Maar er zijn betere methoden. De instructie hiervoor kunt u onderstaand downloaden.

  1. Download de instructie ‘Tracks importeren in de app’