Tasmanroutes

Ontdek en beleef Groningen met de Tasmanroutes een verzameling van aanloop- en doorgaande vaarroutes weergegeven op de Tasmanvaarkaart.

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water
previous arrow
next arrow
Slider

Lauwersoog

Lauwersoog, eiland aan de wal
Lauwersoog is een dorp in de gemeente Het Hogeland in de provincie Groningen. Het dorp telt ongeveer 155 inwoners. Het dorp is na 1969 ontstaan, na de indijking van de Lauwerzee tot het Lauwersmeer. Lauwersoog is vooral bekend als vertrekplaats van de veerdienst naar Schiermonnikoog.
Tot het dorp behoort ook de wijk Robbenoort, genoemd naar de zandplaten Robbenplaat en de Oort. Oort betekent ook eiland. Tijdens de sluiting van de Lauwerszee, toen Lauwersoog nog een werkhaven vormde, werd de haven Oorthaven genoemd.
In Lauwersoog is een schutsluis, de Robbengatsluis, om van het meer (met name het Vaarwater naar Oostmahorn) naar de Waddenzee te kunnen varen. De spuisluizen van het afstroomgebied van het Reitdiep, de R.J. Cleveringsluizen genaamd, bevinden zich ten westen van het dorp. Hier loopt de grens tussen Groningen en Friesland.
Verder zijn er op Lauwersoog nog een camping en een camperplaats.

Vissershaven Lauwersoog
Lauwersoog heeft een belangrijke buitendijkse vissershaven met een omliggend bedrijventerrein en een eigen visafslag en is de thuishaven van vele vissersschepen uit de omliggende dorpen. Het dorp en de haven zijn zeer geliefd bij dagjesmensen, ook vanwege de mogelijkheden om verse vis te eten. Inmiddels staat Lauwersoog bekend als de grootste garnalenaanvoerhaven van Europa. De buitendijkse haven kenmerkt zich door diverse activiteiten. In de haven van Lauwersoog zit een informatie paviljoen met informatie voor bezoekers over o.a. visserij, waddenerfgoed, Nationaal Park Lauwersmeer, de haven maar ook over de ontwikkelingen in en rondom Lauwersoog.
Daarnaast beschikt Haven Lauwersoog over een passantenhaven, ideaal voor een verblijf van één of enkele dagen. De steigers zijn voorzien van elektriciteit en water en in het havengebouw bevinden zich alle benodigde facilitaire voorzieningen. Horecagelegenheden bevinden zich op loopafstand en in de omgeving zijn diverse toeristische trekpleisters.

Jachthaven Noordergat
Een unieke jachthaven op een bijzondere plek die uw bezoek waard is. De haven heeft direct toegang tot het prachtige vaargebied van het Lauwersmeer en ligt in de luwte van de dijk met de Waddenzee. Vanaf het Lauwersmeer kunt u de staande mastroute door het Reitdiep volgen naar de stad Groningen. Maar vanaf het Lauwersmeer kunt u ook de Friese meren bereiken. Op slechts 250 meter van de haven aan stuurboord(rechts) ligt de Robbengatsluis, na de sluis passage heeft u de mogelijkheid de Nederlandse- en Duitse Wadden, de Wadden eilanden en de Noordzee te bereiken.