Tasmanroutes

Ontdek en beleef Groningen met de Tasmanroutes een verzameling van aanloop- en doorgaande vaarroutes weergegeven op de Tasmanvaarkaart.

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water
previous arrow
next arrow
Slider

WinterWelVaart in Sappemeer

WinterWelVaart in Sappemeer

De Historische Scheepswerf Wolthuis en de Haven van Sappemeer zijn op zaterdag 14 december weer uitgekozen als locaties voor de WinterWelVaart.
Bezoekers kunnen die dag van 10:00 tot 17:00 uur genieten van een keur aan activiteiten. De officiële opening wordt verricht door de heer Adriaan Hoogendoorn, burgemeester van de gemeente Midden-Groningen.

Activiteiten op de werf
In de werfgebouwen tonen en verkopen kunstenaars hun artistieke producten, kan men prachtige scheepsmodellen bewonderen en geven allerlei nautische instanties informatie en voorlichting.
Kinderen tot 16 jaar kunnen onder deskundige begeleiding hun eigen, echt varend, stoombootje maken. Ze mogen ze thuis verder afwerken en kunnen het resultaat inzenden, waarna een jury de inzendingen beoordeelt.De drie mooiste exemplaren worden beloond met een leuke prijs. Op het werfterrein ronken de oude scheepsmotoren van het Appingedammer Bronsmotoren Museum en het Maritimes Museum Westerende. De prachtig gerestaureerde, meer dan 80 jaar oude, zeilboot “GIEN” staat er te pronken en Harm Kay rookt zijn verse paling.

Muziek in het Bezoekerscentrum
In het Bezoekerscentrum zijn de gehele dag optredens van een keur aan artiesten.
10:30 – 11:45 uur:
Vollek!, brengt op ontspannen wijze allerlei muzikale stijlen ten gehore, zoals folk, blues en ballads met soms een Oost-Europees tintje.
12:45 – 13:30 uur:
Rieks & Margret, bekend en geliefd gitaar- en zangduo vertolkt zelfgeschreven Gronings- en Engelstalige liedjes.
14:30 – 15:30 uur:
Rachel Croft, een jonge singer-songwriter uit York (Engeland) met een mooie diepe stem, waarbij ze zichzelf op de gitaar begeleidt. Door haar deelnames aan festivals, vooral in Engeland en Ierland, is ze een populaire folkartieste geworden.
16:00 – 17:15 uur:
Irene Wilkens + Sikkom Kult, een prachtige stem en een herkenbaar verhaal en geluid maken van Irene en haar band “Sikkom Kult” een unieke verschijning in de Groninger streektaal.

In het Bezoekerscentrum zijn koffie, thee, fris, enz., alsmede de inmiddels traditionele snert en gehaktballen de gehele dag verkrijgbaar.

Presentatie vaarkaart Tasmanroutes
Om 13:30 uur vindt in het Bezoekerscentrum de presentatie plaats van de Tasmanroutes, een nieuwe recreatieve vaarkaart voor de provincie Groningen, een initiatief van GROMMO (Groninger Maritieme Musea Overleg). Aansluitend zal de heer Leonard Teerling een lezing houden met als onderwerp “Kansen voor het (vaar)toerisme in Groningen”.

Havengebeuren
In de Haven van Sappemeer is een zestal historische schepen aangemeerd. Nestor is de in 1894 gebouwde spitse praam “Familietrouw” en ook het in 1926 op de Wolthuiswerf gebouwde skûtsje “Trouwe Hulp” is na 93 jaar weer teruggekeerd op haar geboorteplaats.De directieboot “Emma”, de tjalk “Verwisseling” en de luxe motors “Cinclus” en “Nomadisch” completeren het zestal. Bezoekers kunnen kennismaken met de schippers, die hun schepen gratis openstellen en er graag over vertellen. In de gezellige roef van de “Trouwe Hulp” zal rasverteller Jan Sporrel de luisteraars koude rillingen bezorgen met zijn verhalen over o.a. de beruchte zeerover Klaus Störtebeker, die in vroegere tijden de Noord- en Oostzee onveilig maakte.