Abel Tasman Museum
9866 AP Lutjegast
06 – 53 80 47 41
info@abeltasman.org
www.abeltasman.org www.facebook.com/Abel-Tasman-Museum
Het museum is geopend op donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.30 – 16.30 uur.
Groepen graag telefonisch reserveren.
Entree € 2,- per persoon of een vrije gift.
De varende toerist kan aanleggen in de passantenhaven bij de Camping ‘De Vier Elementen’ in Stroobos/Kootstertille. Van daar is het 4 kilometer fietsen of wandelen naar het Abel Tasman Museum in Lutjegast.
Ontdek leven en reizen van Nederlands grootste ontdekkingsreiziger. Het Abel Tasman Museum toont het leven en de ontdekkingen van Tasman, zijn werk bij de VOC, de culturen waarmee hij in aanraking kwam en de geschiedenis van zijn geboortedorpje Lutjegast.
Abel Tasman
De Nederlandse zeevaarder Abel Tasman, in 1603 geboren in Lutjegast (Gr), begon zijn carrière bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) als scheepsmaat maar werd al snel schipper en zou uiteindelijk het commando voeren over meerdere schepen tegelijk. Aan de grote reis in de jaren 1642-1643 dankt Tasman zijn roem. De reis met de ‘Heemskerck’ en de ‘Zeehaen’ bracht Tasman voor de kusten van Tasmanië en Nieuw-Zeeland. Als eerste Europeaan zette hij die kusten op de wereldkaart. Langs de Tonga Archipel en de Fiji- en Salomonseilanden voer hij terug naar Batavia en had door zijn reis ontdekt dat Australië een continent was waar omheen gezeild kan worden.
In 1652 nam Tasman ontslag bij de VOC. Als welgesteld man overleed hij in 1659 in Batavia. Hij liet zijn erfenis na aan zijn vrouw en dochter. Maar ook de armen van Lutjegast kregen een aanzienlijk geldbedrag.



Het Museum
In de collectie wordt naast het leven en de reizen van Tasman aandacht besteed aan Lutjegast, de geboorteplaats van Tasman, de VOC en de culturen waar Tasman op zijn reizen mee in aanraking kwam. Belangrijke onderdelen van de collectie zijn het grote model van zijn schip de Heemskerck, het geschenk dat koningin Beatrix in 1994 kreeg bij haar bezoek aan Nieuw Zeeland, de geschilderde kopie van het portret van Tasman met zijn tweede vrouw en dochtertje Claesje uit zijn eerste huwelijk, een kopie van het Journaal en opgedoken VOC-vondsten van Texel, het kleitableau van het treffen met de Maori in de ‘moordenaars baai’, en de ‘pounamu’, het verzoeningsgeschenk dat het museum in 2017 heeft gekregen van de nakomelingen van de Maori-stam waarmee Tasman in aanraking was gekomen.
Exposities en activiteiten in het museum
De pounamu
De ontmoeting van Tasman met de Maori op 17-19 december 1642 verliep zeer onfortuinlijk. De Maori overvielen een sloep van Tasman en doodden 4 opvarenden. Bij de herdenking van dit treffen in 2017, precies 375 jaar later, kreeg de delegatie van de gemeente Grootegast die bij de herdenking aanwezig was een verzoeningsgeschenk van de huidige woordvoerder van de stam waarmee Tasman indertijd te maken kreeg.



Dit geschenk, de pounamu, is een groot stuk groene jade dat op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland is gevonden. Het heeft veel spirituele waarde voor de Maori en symboliseert de vriendschappelijke betrekkingen tussen het Maori en Nederlandse volk. Het vormt een topstuk in de collectie van het Abel Tasman Museum. De pounamu is er om aan te raken. Door de handen er op te leggen krijg je een symbolische, spirituele verbinding met de Maori.