Tasmanroutes

Ontdek en beleef Groningen met de Tasmanroutes een verzameling van aanloop- en doorgaande vaarroutes weergegeven op de Tasmanvaarkaart.

Stap binnen in de
huiskamer van de kapitein
en beleef de tijd van toen

Kapiteinshuis

Groninger Maritieme Musea Online

Slider

Kapiteinshuis

ds. S. Tjadenstraat C 95/96
9663 RD Nieuwe Pekela
0597 - 612 372
secretariaat@kapiteinshuis.nl
www.kapiteinshuis.nl
Openingstijden:

1 april tot en met 31 oktober: dinsdag en donderdag en op de 1e en 3e zondag van de maand, steeds van 13.30 -16.30 uur.
Groepsbezoeken zijn het hele jaar mogelijk via: 06 – 542 901 59

‘Stap eens binnen in de 19e eeuw’ is de toepasselijke slogan van museum Het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela en niet zonder reden. Wie er binnen stapt, heeft het gevoel terug te gaan in de tijd. In de voorkamer heb je het idee dat de kapitein net even is opgestaan om even met zijn vrouw een wandelingetje te maken en elk moment terug kan komen om u zijn sterke verhalen te vertellen.

Het museum
Het Kapiteinshuis is een authentieke kapiteinswoning uit 1799 met inspringende voorgevel (krimp). Het huiselijk ingerichte, intieme museum ademt een maritieme sfeer. Aan de wanden hangen portretten van koffen en schoeners en in de voorkamer staat in de ‘diggelkast’ een rijke verzameling Engels aardewerk en Russisch porcelein te pronk. Veel zilveren Oostzeelepels en merkwaardige souvenirs uit verre landen complementeren het beeld. In de achterkamer is een jaarlijkse wisselexpositie m.b.t. de reizen van de schepen en de bemanningen.

In een aparte ruimte wordt aandacht besteed aan de talloze scheepsbouwers die Pekela rijk is geweest.

De spitse praam ‘Familietrouw’, met de originele roef uit het bouwjaar 1894 en de 24 pk Deutz motor met zijschroef uit 1924, heeft een eigen steiger voor het museum. Ze is eigendom van het Veenkoloniaal museum, maar als ze niet vaart ligt ze voor het Kapiteinshuis.

Exposities en activiteiten in het museum

In de 19e eeuw, de ‘Veenkoloniale Gouden Eeuw’ werden in Pekela op zeker vijftien scheepswerven aan de lopende band (zee)schepen gebouwd. De Oostzeevaart bloeide als nooit tevoren. Weinig mensen weten dat omstreeks 1870 meer dan 60% van de Nederlandse handelsvloot in de Groninger Veenkoloniën geregistreerd stond. In het kielzog van de scheepvaart ontwikkelde zich de strokarton- en aardappelmeelindustrie. Ook houtzagerijen, sigarenfabrieken en kleine middenstanders, zoals zilversmeden, vestigden zich graag in deze ondernemende regio.