MuzeeAquarium Delfzijl
9933 AV Delfzijl
0596 - 632 277
info@muzeeaquarium.nl
www.muzeeaquarium.nl
maandag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur
Het MuzeeAquarium is voortgekomen uit verschillende musea. Eén daarvan is het in 1929 opgerichte Handelsmuseum van Nationale en Overzeesche producten, dat was gevestigd in een pand van de bekende Delfzijlster Zeevaartschool. Het museum wilde laten zien wat de scheepvaart te bieden had.
Ontstaan
Ondertussen had de Delfzijlster inwoner W. Ritzema een grote hoeveelheid oorlogsmateriaal verzameld, ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Zijn collectie werd in 1960 ondergebracht in één van de bunkers die bij Delfzijl langs de zeedijk stonden. Die bunkers waren in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd, omdat Delfzijl een belangrijk strategisch punt was. Een andere bunker kreeg een make-over tot zeeaquarium met wad- en Noordzeevissen en een imposante schelpencollectie.





Al snel moest de bunker van het oorlogsmuseum verdwijnen voor een verzwaring van de zeedijk. Deze collectie werd nu ondergebracht in de bunker van het Zeeaquarium, dat tegelijkertijd fors werd uitgebreid. Zo kreeg ook een deel van het Handelsmuseum er een plaats. Daarnaast kwam er een geologische collectie, bestaande uit een grote fossielen- en stenenverzameling. Toen in 1982 het hunebed in Heveskes werd gevonden, werd het geheel ook nog eens uitgebreid met een archeologieafdeling.
In 2017 begon het waterschap Noorderzijlvest met de verzwaring en verbreding van de dijk bij Delfzijl. Door de verbreding stond het museum in de weg; het moest 30 meter verplaatst worden. Op de nieuwe plaats is een gloednieuw museumcomplex gebouwd.
Collectie
De geschiedenis van het MuzeeAquarium vindt zijn weerslag in de huidige collectie, die uit meerdere aspecten bestaat. Natuurhistorie, geologie, archeologie, cultuurhistorie, scheepvaart en de geschiedenis van Delfzijl passeren allemaal de revue. Daarnaast is er een rariteitenkabinet, een zeeaquarium en een ruimte voor wisselexposities.
Het museum maakt gebruik van moderne technieken: er is sprake van een eigentijdse presentatie, waarin de teksten ondergeschikt zijn aan de objecten, er wordt gebruik gemaakt van veel beeld en geluid, en je mag dingen aanraken. Er is duidelijk ingezet op ‘beleving’, ‘doen’ en ‘interactie’. Voor kinderen is er een leerzame en leuke kinderhoek, waar ze bijvoorbeeld via een game een schip de sluis in moet varen.
Drink daarna een kopje koffie op het vernieuwde terras van het nabij gelegen Eemshotel.
Exposities en activiteiten in het museum
‘Op doorreis naar Delfzijl, 135 jaar spoorlijn Groningen-Delfzijl’
Vanaf 28 september 2019 t/m 5 januari 2020
In de wisselzaal is t/m de kerstvakantie de expositie ‘Op doorreis naar Delfzijl, 135 jaar spoorlijn Groningen-Delfzijl te zien.