Tasmanroutes

Ontdek en beleef Groningen met de Tasmanroutes een verzameling van aanloop- en doorgaande vaarroutes weergegeven op de Tasmanvaarkaart.

Ontdek de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij

Visserijmuseum Zoutkamp

Groninger Maritieme Musea Online

Slider

Visserijmuseum Zoutkamp

Reitdiepskade 11
9974 PJ Zoutkamp
0595 - 401 957
info@visserijmuseum.com
www.visserijmuseum.com
Openingstijden:

April, mei, juni, september en oktober:
Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 16.00 uur
Zondag: 13.00 – 17.00 uur

Juli en augustus:
Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 16.00 uur
Zondag: 10.00 – 17.00 uur

Aan de oude binnenhaven van de historische vissersplaats Zoutkamp vindt u het Visserijmuseum Zoutkamp. Het museum is gevestigd in de voormalige, monumentale ‘betonningsloods’ van Rijkswaterstaat. De oude ijzeren hefkraan op de havenkade en de rails waarover de ‘tonnen’ op lorries voor onderhoud naar binnen konden worden gereden, zijn daarvan nog de stille getuigen.

Het museum
In dit karakteristieke, historische gebouw krijgt u de gelegenheid om de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij te bekijken én te ervaren. Hier hangt nog de geur van vis, teer, hout en diesel die u mee terugvoert naar de vorige eeuw. Daarnaast is er een jaarlijks wisselende expositie, die steeds een relatie heeft met Zoutkamp, de zee en de visserij.

Op de binnenplaats van het museum vindt u Siegerlida’s Hoeske, een origineel herbouwd Zoutkamper vissershuisje met een inrichting van rond 1900. Aan groepen biedt het museum de mogelijkheid voor een rondleiding. Reserveren is dan noodzakelijk.

Varen met een vleugje nostalgie? Het Visserijmuseum organiseert bijzondere vaartochten op het Reitdiep, het Lauwersmeer en de Waddenzee met de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros en de houten garnalensloep ZK 31 Neptunus. Geniet van een ontspannen dagje op het water en laat u verrassen door de veelzijdige natuur. De ZK 4 en ZK 31 zijn tevens te huur inclusief bemanning, bijvoorbeeld voor een bedrijfsuitje of familiefeestje. Arrangementen worden in overleg met u op maat samengesteld.

Exposities en activiteiten in het museum

‘SD op de vlucht voor de bevrijder - Vissersdorp in oorlogstijd’

Expositie over de vlucht van de SD via Zoutkamp naar Schiermonnikoog en het dagelijks leven in het Groningse vissersdorp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

April 1945: inmiddels wordt Nederland al 5 jaar bezet door de Duitsers. Ook in Zoutkamp is dit zichtbaar vanwege de aanwezigheid van Duitse soldaten in het dorp. De invloed op het dagelijks leven is groot en de voornaamste bron van inkomsten, de visserij, staat onder zware druk.

Terwijl de Canadezen op het punt staan de stad Groningen te bevrijden, varen ’s morgens vroeg 4 boten de haven van Zoutkamp uit op weg naar Schiermonnikoog. Voor de betonningsloods, het huidige Visserijmuseum, hebben ze zich ingescheept: de SD’ers van het beruchte Scholtenhuis in Groningen en Nederlandse collaborateurs. Men hoopt de oversteek naar het ‘veilige’ Duitse Borkum te kunnen maken. Met een list eindigt deze vlucht uiteindelijk in hun arrestatie.

Zoutkamp, een vissersdorp in de branding van bezetting en bevrijding. Deze elementen komen samen in de expositie en activiteiten van het Visserijmuseum. De expositie is ingericht in samenwerking met het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en laat de herinneringen en sporen zien van deze roerige tijd. Foto’s, ooggetuigenverslagen en gebruiksvoorwerpen brengen de bezoeker terug naar de jaren ’40-’45 en geven inhoud aan het begrip 75 jaar bevrijding en vrijheid.

Daarnaast organiseert het Visserijmuseum diverse activiteiten, waaronder een uniek vaararrangement naar Schiermonnikoog met de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros. Hierbij wordt samengewerkt met Bunkermuseum Schlei. Bovendien kan men in Zoutkamp een begeleide rondwandeling maken langs herinneringspunten uit de Tweede Wereldoorlog.