Tasmanroutes

Ontdek en beleef Groningen met de Tasmanroutes een verzameling van aanloop- en doorgaande vaarroutes weergegeven op de Tasmanvaarkaart.

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water
previous arrow
next arrow
Slider

Onthulling Pounamu in Maori-opstelling in het Abel Tasman Museum

Op vrijdag 25 juni 2021 wordt de pounamu in zijn nieuwe opstelling onthuld. Een bijzondere gebeurtenis! De onthulling vindt plaats in het Abel Tasman Museum in Lutjegast om 13.30 uur en is vanaf 13.15 uur te bekijken via een live stream op www.abeltasman.org of www.abeltasmanmuseum.nl. Via een speciale live stream kunt u meegenieten van deze speciale gebeurtenis in het Abel Tasman Museum.

Pounamu
Sinds 22 september 2018 koestert het Abel Tasman Museum een waardevol geschenk uit Nieuw Zeeland. Het is een pounamu, een ruim 9 kilo zware, glad gepolijste steen van groene jade, afkomstig van het Zuidereiland van Nieuw Zeeland.
Toen Abel Tasman in 1642 voor anker ging in wat nu de Golden Bay heet, ontstond er door een cultureel misverstand een conflict met de Maori en vonden vier bemanningsleden van Tasman de dood. 375 jaar na deze gebeurtenis kreeg het Abel Tasman Museum de pounamu met de naam Ruamiki als verzoeningscadeau en hierdoor is de relatie tussen het Maori-volk en het Nederlandse volk in een nieuwe fase gekomen.

Een passend voetstuk

Om de pounamu volledig tot haar recht te laten komen in het museum, is aan de drie Maori gemeenschappen, de Ngati Tama, Ngati Rarua en Te Atiawa uit het Golden Bay gebied gevraagd om een houten bak te maken. Het is een waar kunststuk geworden versierd met typisch Maori-houtsnijwerk. Het maken van de bak is mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de gemeente Westerkwartier en de ambassade van Nieuw Zeeland in Den Haag. De Fonterra Coöperatie in Nieuw Zeeland heeft de bak gratis naar Nederland vervoerd.