Tasmanroutes

Ontdek en beleef Groningen met de Tasmanroutes een verzameling van aanloop- en doorgaande vaarroutes weergegeven op de Tasmanvaarkaart.

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water
previous arrow
next arrow
Slider

Sappemeer

Sappemeer
Aan het Winschoterdiep, 20 km ten oosten van de stad Groningen ligt de passantenhaven van Sappemeer tegenover de Historische Scheepswerf Wolthuis. Het dorp Sappemeer is genoemd naar het Sapmeer of Duivelsmeer, een voormalig veenmeer of meerstal met 2 tot 4 meter diepte, dat uitwaterde in het riviertje de Sijpe. Mogelijk is het Sapmeer naar de Sijpe vernoemd. Het Sapmeer staat afgebeeld op de provinciekaart van Barthold Wichering uit 1616. Volgens de Groningse stadsrekening uit 1617 was het “een vreesselijk en vermaard meer, bij veel ouden gemeenlijk Sappemeer, ook om het groote geraas van het water het Duivelsmeer genaamd, hebbende op vele plaatsen doorgaans 16, 14, 12 en tenminste 7 voet water”.Een recente sage stelt daarentegen dat het meertje is genoemd naar de duivel Sappe.

De stad Groningen werd in 1613 eigenaar van een nog onontgonnen veengebied ten oosten van de stad, dat de provincie acht jaar daarvoor aan de Utrechtse of Rheense Compagnie had verpacht. Om dit gebied in cultuur te brengen werd vanaf 1618 het Winschoterdiep gegraven. Het dorp is in 1621 ontstaan, toen er zich enkele verveners vestigden. In 1631 sloot het stadsbestuur van Groningen een contract met de Friese vervener Feijthije Ottens, die de ontginning van het Sappemeer en het Kleinemeer ter hand nam.
Sappemeer werd het eerste centrum in de Veenkoloniën.

Bezienswaardigheden in de omgeving

Veenborg Welgelegen De Vosholen 60, 9611 TD Sappemeer – 1,2 km www.borgwelgelegen.nl

De veenborg Welgelegen is een unieke locatie op het Groningerland. Omgeven door mooie hoge bomen, een fraai park en omringd door een gracht heeft deze buitenplaats een voorname uitstraling. De borg is gesticht in 1655 door Jan Cornelis Spiel. Deze heeft eerst een buitenhuis gebouwd om de ontginning van het veen in goede banen te leiden. Na een aantal jaren heeft hij het buitenhuis omgebouwd tot de huidige veenborg Welgelegen.

De fraaie Franse tuin is gratis toegankelijk. Bezoekers kunnen genieten van de oude stijl waarin de tuin is terug gebracht met bijpassende oude bomen. Tegenwoordig is de borg eigendom van de stichting Het Groninger Landschap. Welgelegen doet dienst als trouwlocatie, er worden ruimtes verhuurd voor vergaderingen en andere activiteiten en het gebouw word gebruikt als vaste locatie van twee loges van de Independent Order of Odd Fellows.

Brandweermuseum Kleinemeersterstraat 158, 9611 JJ Sappemeer – 1,8 km www.hbvvhs.nl

Het brandweermuseum toont een grote collectie historische brandweervoertuigen en spuiten.
Het oude, door vrijwilligers prachtig gerestaureerde, brandweermateriaal geeft een helder beeld van de ontwikkelingen in de brandbestrijdingsmethoden in de loop der tijd. Het museum is gestart in 2006. Een oud-brandweerman had een Ford F 350 brandweerauto meegekregen van zijn werkgever om deze samen met leden en oud-leden van de brandweer Hoogezand – Sappemeer te restaureren. Daarna volgden meerdere giften, wat uiteindelijk resulteerde in de oprichting van het museum

Groninger Schaatsmuseum Noorderstraat 274, 9611 AS Sappemeer – 0,3 km www.groningerschaatsmuseum.nl

Al in lang vervlogen tijden bewoog de mens zich voort op bevroren water, d.m.v. een slede of een glis. Dat laatste was een glad bot van een paard of een koe. Daarin werden gaten gemaakt om ze met een pees of een band onder de schoen te bevestigen. Door het afzetten met een prikstok bewoog men zich voort. In het Groninger Schaatsmuseum gaat men terug in de tijd om uiteindelijk via diverse modellen van de vele schaatsfabrikanten, posters, beeldjes en alles wat met de schaatssport te maken heeft, in de 21e eeuw terecht te komen. In een overzichtelijk geheel kan men kennisnemen van schaatsen die soms streek en/of provincie gebonden zijn. In het museum zijn ook modellen te vinden die door privépersonen zijn ontwikkeld en daarom hun naam dragen.

Museum Lammert Boerma Borgercompagniesterweg 44-46, 9632 TD Borgercompagnie – 3,0 km www.museum-boerma.com

Museum en galerie Lammert Boerma is geopend in 1993 en toont het leven en de kunst van de Groninger beeldend kunstenaar Lammert Boerma (1948). Het museum is gelegen op het platteland in Borgercompagnie, een veenkoloniaal dorp in de provincie Groningen, waar Boerma is geboren als boerenzoon. Na 7 jaar als tekenaar-constructeur te hebben gewerkt, werd Lammert in 1975 beeldend kunstenaar. Na diverse exposities in binnen- en buitenland, is Boerma’s kunst (vooral schilderijen) nu vrijwel alleen nog hier te zien. Het museum telt momenteel ongeveer 450 m2 vloer-oppervlak, verdeeld over 13 vertrekken, waaronder expositieruimtes, ateliers, werkplaatsen en woon-ruimtes.

Te zien zijn schilderijen, portretten, beelden, tekeningen, foto’s, meubilair en toegepaste architectuur. In feite wordt het leven, werk en wonen, kortom het functioneren als beeldend kunstenaar, getoond. Een soort hedendaags Rubens-Rembrandt huis met het verschil dat deze kunstenaar nog leeft.