De laatste sluiswinkel van Groningen
Wie vanaf Stadskanaal, of Drenthe naar Veendam en Wildervank vaart, komt bij Bareveld de laatste sluiswinkel van Groningen tegen.

Bij de sluis staat een winkel waar echt van alles en nog wat is te krijgen. Klompen, afwasborstels, ladders, spijkers, schroeven, verf en touw. Heel veel touw, ook scheepstouw. Allerlei kleuren, soorten en maten. U moet er, als u de tijd heeft bij de sluis van Bareveld, zeker even binnen stappen. U kijkt uw ogen uit. Het bedrijf bestaat al meer dan 100 jaar en maakte vroeger ook nog ploegen en landbouwgereedschap, maar ook de scheepsjager kocht er zijn touw. De winkel is een begrip in de regio.

Begraafplaats Grote kerk Veendam
In het centrum van Veendam vinden we de Grote Kerk. De begraafplaats bij deze kerk is een bezoek meer dan waard. In de 19de eeuw kwam de zeevaart in Veendam en Wildervank tot grote bloei. Honderden kapiteins zetten toentertijd koers richting Oostzee. Vele zijn na hun carrière begraven op deze dodenakker. Maar ook mensen die op zee overleden, en geconserveerd in spiritus en alcohol, toch hun rustplaats in Veendam vonden i.p.v. een koud zeemansgraf. Tientallen historische grafzuilen die herinneren aan de zeevaart, zijn bewaard gebleven. Op de begraafplaats zijn ook mooie graven van fabrikanten te vinden en het graf van de bekende encyclopedist Anthony Winkler Prins die in de periode van 1850 tot 1882 in Veendam zijn encyclopedie schreef.

Veenkoloniaal Museum
Stichting het Veenkoloniaal Museum ontstond in 1939 uit de Vereniging voor Veenkoloniale oudheidkunde en heeft haar wortels in het jaar 1911 toen burgemeester Jonkheer van Beresteyn de scepter over Veendam zwaaide. Van Beresteyn was een zeer in geschiedenis geïnteresseerde burgemeester en ook oprichter van de Nederlands Genealogische Vereniging. Zijn opvolger burgemeester De Zee nam samen met enthousiaste Veendammers en Wildervanksters, het stokje over en ze vormden de basis voor de collectie van het huidige Veenkoloniaal Museum. De basis van het museum wordt gevormd door voorwerpen met betrekking tot de Veenkoloniale zeevaart en de landbouwindustrie die in de 19de eeuw tot grote ontwikkeling kwam.

Plan Tusschendiepen
Veendam is de enige veenkolonie waar al in een vroeg stadium door een verbindingsweg tussen het Ooster- en het Westerdiep, een dorpscentrum ontstond. Deze verbindingsweg, de Kerkstraat, ontwikkelde zich tot winkelstraat. Na de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde burgemeester van Beresteyn het plan Tussschendiepen. Een wijk met vele woningen die in de stijl van de zogenaamde Amsterdamse School werden gebouwd, met daarbij een heuse renbaan, Rijks HBS (nu museum) en een al even monumentale MULO. De renbaan is helaas verworden tot parkeerplaats, maar de grandeur van Tusschendiepen is nog steeds te proeven. Een weetje, de vijvers volgen de oude loop van het riviertje De Oude Ae. Dit riviertje mondt uit in Termunterzijl. Wie nu over de kronkelende dijk naar Termunterzijl rijdt, volgt eigenlijk de loop van dit totaal verzande riviertje, die de eerst verbinding van Veendam met de zee vormde.
